Hypnose Coaching NLP

Artikel fra farum avis "Nemt at kvitte smøgerne"

Det er meget lettere, end du tror

Hvem vil sættes i bås med de umoderne oldtidslevn fra 1990’erne med morgenhoste og gule tænder? MetroXpress satte sig i stolen hos en hypnotisør for at lade hjernen programmere til at træde ind i ‘de smartes’ rækker.

Er du sikker på, at du er o.k.? spørger fotografen, mens jeg fremtvinger et tappert smil og løfter højre arm til farvel. Vi er begge lidt i chok. For et kort øjeblik siden var den selvsamme højre arm nemlig forvandlet til et jernrør.

Ja, det havde hypnoterapeut Bettina Pantung, som er indehaver af den briks, jeg nu ligger hen­slængt i, med klar stemme sagt, hvorefter min arm valgte at ignorere en hvilken som helst kommando fra mig og stod stift ud i luften, som havde jeg været en ivrig tilhænger af ‘Der Führer’ godt tres år tidligere.

"Du reagerer fint på hypnose," lød rosen for min stive jernrørs-arm, der endelig fik lov at falde ned igen.

Rygning bunder i følelser

O.k. er mildest talt en overdrivelse for den tilstand, jeg befinder mig i her på briksen i Farum, hvor Bettina Pan­tung, der er en Danmarks mest velansete hypnotisører, med rolig stemme og et rødt og et sort æg imellem sine hænder forsøger at forklare mig, hvad det er, hyp­nose egentlig går ud på.

"I det ene æg sidder viljen og evnen til at tænke og analysere. Men det kan du ikke bruge til at ændre vaner. De fleste begynder at ryge, når de er teenagere, fordi der er en følelsesmæssig gevinst ved det. Det handler om accept og kærlighed. Et dybt ønske om at høre til eller være ligesom dem, man ser op til. Derfor er vilje og rationelle tanker ikke midlet til at holde op," forklarer hun og rækker det sorte æg frem.

"Her sidder dine følelser og erindringer. Og det er der, årsagen til rygningen ligger," fortsætter hun pædagogisk, mens hendes stem­me overdøves af angsten, som nu dunker i ørerne, og jeg begynder at fundere over en historie om en bankrøver, der engang blev hypnotiseret til at begå røveri.

Ved fuld bevidsthed

Fint nok med alt det der med det store ubevidste og kærlighed og den slags, men kan man mon ommøblere et menneskes hjerne og få det til at blive terrorist?

"Jeg kan ikke hypnotisere dig til at gøre noget, du ikke vil," lyder Bettina Pantungs stemme og trækker op­mærk­somheden tilbage til Farum, hvor solens stråler bader det lille rum med en briks og en kontorstol i et behageligt lys. Ikke ligefrem en scene for at hjernevaske folk til terror eller bankrøveri. Men alligevel.

"Så det vil sige, at hvis der nu sprang en bombe her ude på gangen, og jeg ligger her i hypnose ... hvad så?" spørger jeg forsigtigt.

"Ja, så ville du kunne rejse dig af egen vilje og gå ud herfra. Du er ved fuld be­vidsthed under hele hypnosen. Jeg kan ikke hjælpe dig med et rygestop, hvis du ikke vil. Så er det spild af tid og penge. Rygestophypnosen tager ikke mere end et kvarters tid, men du skal ville det," lyder svaret, der konfronterer mig med dagens helt store spørgsmål:

Er jeg overhovedet klar til at holde op som ryger - og hvorfor er det, at jeg ligger her med en højrearm strittende op i luften og tænker, at det vil kunne få mig til at holde op med at ryge?

En yderst pinefuld to uger gammel erindring fra en nyåbnet sushi-bar i det indre København trænger sig på:

"Undskyld, men der er altså rygning udenfor," siger en tjener og smiler over­bærende. En veninde og jeg kaster med lynets hast de tændte cigaretter ned i tasken, sætter solbrillerne op i panden og ignorerer restaurant­gæsternes bebrejdende blikke, der følger os, mens vi forsøger at slæbe vores flossede værdighed og halvrygende tasker ud af res­tauranten.

"Så kan man vidst tale om at være gået rimelig meget af mode, hva?" filosoferer min ‘partner in crime’, mens vi indånder vores nikotin ved det udendørs bord.

Og ja. Erkendelsen faldt som en hammer. For mens politikerne diskuterer rygeforbud på barer og cafeer, og arbejdspladserne har travlt med at erstatte rygerum med medarbejderkort til det lokale fitnesscenter, så er der sket noget helt andet og meget, meget større i dronningens Danmark:

De smarte har taget ‘røgfri’ til sig. Hul i alt det med ryger­lunger og kræft. Hvem vil sættes i bås med de umoderne oldtidslevn fra 1990’erne med morgenhoste og gule tænder?

"Ja. Jeg er klar til at holde op med at ryge," siger jeg med fast stemme og ser Bettina Pantung en sidste gang i øjnene, før jeg lader hende programmere min hjerne til at træde ind i ‘de smartes’ rækker.

I den sorte boble "Du glider længere og længere ind i dig selv. Du slapper af - du slapper helt af..."

Scenen fra Ali Hamman­show, hvor den satinklædte tv-hypnotisørguru får almindelige mennesker til at op­føre sig som høns i et gale­hus, får mig et kort øjeblik til at smile skeptisk. Men kun et meget kort øjeblik.

"SOV", råber Bettina Pan­tung så pludseligt, at man hverken når at tænke terror eller hønsehus, før man glider ind i en trance, der mest af alt føles som at befinde sig i en sort boble. Meget, meget behageligt.

"Nu er dine øjne limet sammen," siger Pantung, og jeg tester. Jep - det er de godt nok, øjnene kan ikke åbnes. Til gengæld er jeg fuldt ud i stand til både at tale, tænke, mærke og lytte her i min sorte behagelige boble, hvor jeg lader mig guide gennem alle mine gode stunder med en cigaret og lover mig selv, at ‘jeg nu er fri for at ryge resten af mit liv’. Igen og igen.

Den guidede tur runder også både barndom og teenageår, og da jeg en time og en pakke kleenex senere atter får lov at lukke øjnene op, er det med det største smil på læben.

Giv det en chance "Nu må du ikke blive skuffet. Mange tænker ‘hvad var det lige, jeg gav 800 kroner for’, når de går ud ad døren. Men der er sket en for­and­ring. Bare vent og se. Det er meget lettere at holde op med at ryge, end du tror," siger Bettina Pantung, før jeg takker af og vandrer ud i solskinnet - stadig med det fjollede smil på læben.

Tudeturene udebliver Jeg ryger hverken næste dag eller dagen efter. Ikke engang klokken fire om morgenen i en tilstand, der burde få enhver til at kaste hånd­klædet i ringen, falder det mig ind at tænde en cigaret. Ingen hovedpine. Ingen hoste. Ingen depressioner eller tudeture som ved alle de andre halvhjertede forsøg på at blive cigaretterne kvit. Noget er bare forandret indeni. "Det er meget lettere end du tror. Men du bestemmer selv," lyder Bettina Pantungs stemme igen og igen i mit hoved.

Artikel kan også læses her

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Pantung hypnoterapi's gratis nyhedsbrevet her - blive inspireret og holdt ajour med nye indlæg og meget andet godt.

Navn:

E-mail adresse:


Pantung Hypnoterapi    Birkhøjterrasserne 420    3520 Farum   og   Vejlands Allé 66    2300 Kbh S.    CVR: 2901 8421    Tlf: 3510 0605   
E-mail: bettina@bp-hypnose.dk
Rettigheder © www.bp-hypnose.dk   Webbureau: webdesign